Η πλήξη έχει ένα μήνυμα για μας: μας αποκαλύπτει τι είναι δυσλειτουργικό στη ζωή μας, τι χρειάζεται να αλλάξουμε, να επανεξετάσουμε τα ενδιαφέροντά μας, να δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό, που τελικά μπορεί να μας ανανεώσει και να κάνουμε ένα βήμα προς τη χαρά.

Natassas Blog

Η λέξη προέρχεται από το ρήμα πλήσσω ή πλήττω (χτυπώ κάποιον, καταφέρω πλήγμα, τραυματίζω, προκαλώ βλάβη) το οποίο στη μέση φωνή έγινε πλήττομαι (αισθάνομαι πλήξη, δεν έχω ενδιαφέρον για κάτι, βαριέμαι). Συνώνυμα της πλήξης είναι η βαρεμάρα, η ανία.
Όταν νιώθουμε πλήξη δεν ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε, όλα φαίνονται άνοστα, σα να μη βρίσκουμε νόημα στη ζωή μας.
Η πλήξη θεωρείται «αρνητικό» συναίσθημα και τις περισσότερες φορές αρνούμαστε να τη βιώσουμε και τη φοβόμαστε, επειδή η μακροχρόνια καθήλωση στην ανία και στη βαρεμάρα γεννάει πολλά προβλήματα υγείας (σωματικά- ψυχικά) και είναι πηγή δυστυχίας.
Σήμερα όμως έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο, δηλαδή προσπαθούμε να γεμίσουμε όλο το χρόνο μας, κάθε δευτερόλεπτο, με δραστηριότητες, μουσική, τηλεόραση κλπ, από φόβο να νιώσουμε βαρεμάρα. Όσο όμως μεγαλώνει ο φόβος μας για την πλήξη και όσο της αντιστεκόμαστε ή την πολεμάμε, τόσο αυτή γιγαντώνεται και μας καταπίνει η βαρεμάρα. Ξεχνάμε ότι μέσα από την…

Δείτε την αρχική δημοσίευση 96 επιπλέον λέξεις

Advertisements

2 thoughts on “Πλήξη, ένα ακόμα «απαγορευμένο» συναίσθημα 

  1. Είναι αυτό που διάβασα μόλις χθες για την πλήξη που μπορεί να νιώθουν κάποιες φορές τα παιδιά και μου άρεσε πολύ, ότι «η πλήξη είναι ο χρόνος και ο τόπος ανάμεσα στις νέες ιδέες και μερικές φορές η πηγή για τη γέννηση μιας ευφυίας».

    1. Σίγουρα καλό είναι όταν πιάσουμε τον εαυτό μας στα πρόθυρα πλήξης (για μένα βασικά έχει αρνητική χροιά η λέξη «πλήξη»), να αναζητήσουμε δημιουργικές διεξόδους. Από την εμπειρία μου παρατηρώ ότι χρειάζεται αυξημένη επίγνωση για να κατανοήσει κάποιος ότι ίσως η αιτία της πλήξης του είναι η πολύ συνηθισμένη του ζωή. Και ξέρεις δεν είναι όλοι οι άνθρωποι διατεθειμένοι να αλλάξουν τα μοτίβα της ζωής τους. Η αλλαγή είναι δύσκολη. Αν το εικονοποιούσα, θα έβλεπα ένα ποντικάκι που τρέχει μέσα σε μια ρόδα, γεμάτο δύναμη και χαρά αλλά στην πραγματικότητα να παραμένει στην ίδια θέση!Χαμένη ενέργεια δηλαδή:)) Σε φιλώ και σου εύχομαι καλή εβδομάδα!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s