Λέγεται πως: «Μελαγχολία είναι η αξόδευτη αγάπη…»


 

revue-arthur-braginsky

Revue by Arthur Braginsky

Από παντού ακούς χείλη πικρά να συμπεραίνουν πως δεν υπάρχει συναίσθημα, δεν υπάρχει φιλία, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, αξίες, φιλότιμο. Οι άνθρωποι παραπονιούνται πως δεν τους αγαπούν. Είναι εξάρτηση να περιμένεις από τους άλλους να σου χαρίσουν την αγάπη. Η αγάπη όντως είναι η μεγάλη πλήρωση της ύπαρξης, αλλά μόνο όταν πρόκειται για αγάπη που δίνεις. Όσο κι αν αγαπιέσαι, το ανικανοποίητο θα επιμένει ζοφώδες στην καρδιά, αν αυτή η καρδιά δεν μπορεί να αγαπήσει. Γεμίζουμε μονάχα απ’ την αγάπη που εμείς δίνουμε, από την πίστη που ασκούμε, από όσα δικά μας χαρίζουμε. Ακόμη κι η ψυχή διά της απωλείας της κερδίζεται. Είναι μοίρα ή ελεύθερη επιλογή η ικανότητά μας στο συναίσθημα; Πρέπει να είναι ελεύθερη επιλογή, γι’ αυτό και η καρδιά είναι διαρκώς θυμωμένη με τον μίζερο εαυτό μας που τη στενεύει. Κι αν είναι δύσκολο να βρίσκουμε αγάπες, είναι πολύ πιο δύσκολο να αγαπάμε· προϋποθέτει μεταστροφή της εγωιστικά εκπαιδευμένης προσωπικότητάς μας κάτι τέτοιο. Όσο την αρνούμαστε τη μεταμόρφωση, η επιδημία της ανίας και της κατάθλιψης εξαπλώνεται, σαν φάντασμα στοιχειώνει τη ζωή μας. Λέγεται πως: «Μελαγχολία είναι η αξόδευτη αγάπη…» 

Απόσπασμα από το βιβλίο της Μάρως Βαμβουνάκη : «Το φάντασμα της αξόδευτης αγάπης».

Advertisements

6 thoughts on “Λέγεται πως: «Μελαγχολία είναι η αξόδευτη αγάπη…»

 1. Και σε μένα αρέσει η φράση, περί μελαγχολίας κλπ… την έχω μάλιστα γραμμένη στο τετράδιο με τ’ αγαπημένα μου… είναι όμως έτσι;
  Δεν ξέρουμε τι είναι η Αγάπη, ξέρουμε σίγουρα τι ΔΕΝ είναι Αγάπη, λέει ο Κρισναμούρτι! 😉
  Αγάπη, δεν είναι η ζήλια, η ιδιοτέλεια, η κτητικότητα, η εξάρτηση, η προσκόλληση, ο ανταγωνισμός, η επιθετικότητα, η σύγκριση, οι απαιτήσεις κλπ!
  Εδώ ούτε τον εαυτό μας δεν αγαπάμε, άρα, πώς μπορούμε ν’ αγαπήσουμε; 😛
  Έχουμε όμως δει, πως η αγάπη, μας επιστρέφεται όταν δεν περιμένουνε ανταπόκριση!
  Προσωπικά, υπάρχει μια φράση που μου άλλαξε τη ζωή:
  «Ευλογημένος αυτός που δεν προσδοκά, δεν θα απογοητευτεί ποτέ». Βούδας και Χριστός!
  Καλή μας δύναμη! 😀

  1. Καλημέρα αγαπημένη Άιναφετς και καλή, ευλογημένη χρονιά!Γι εμένα η πρωταρχική αγάπη είναι προς τον εαυτό μας. Είναι η αρχή των πάντων και δεν μιλώ για αγάπη ανίερη και διεφθαρμένη, εγωιστική και προδοτική. Όπως πολύ σωστά γράφεις, αν δεν αγαπάς τον εαυτό σου, είναι νομοτελειακά αδύνατο να αγαπάς κάποιο άλλο πλάσμα. Η αγάπη είναι πολύ απλά αποδοχή άνευ όρων. Πόσες φορές όμως δεν έχουμε αυτομαστιγωθεί; Πόσες φορές δεν κατηγορήσαμε τον εαυτό μας και δεν αυτο-τιμωρηθήκαμε για πράξεις ή παραλείψεις; Μερικές φορές η αγάπη γίνεται αμείλικτη το έχουμε δει όλοι να συμβαίνει. Ένα παράδειγμα που μου έρχεται τώρα πρόχειρα είναι του γονιού που βλέπει το παιδί του να γίνεται ένας άνθρωπος οκνηρός, ράθυμος και το διώχνει απ’ το σπίτι προκειμένου να το βοηθήσει να σταθεί μόνο στα πόδια του. Η αγάπη για μένα δεν είναι συναίσθημα αλλά κατάσταση ύπαρξης. Σχετικά με τις προσδοκίες έχουν γραφτεί διδακτορικές διατριβές τι να λέμε..! 🙂 Η προσδοκία καταστρέφει το «άνευ όρων» που προείπα, έχει μία έννοια ανταλλακτικότητας: κάνω «αυτό» γιατί προσδοκώ «εκείνο». Η προσδοκία δηλαδή σχετίζεται με την επιθυμία μου να εκδηλωθεί κάτι ακριβώς όπως το έχω υπολογίσει με βάση τις κινήσεις που έκανα προκειμένου να συμβεί. Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν υπάρχει αγάπη σ’ αυτή τη θέση μου! Αγαπημένοι δάσκαλοι βεβαίως και ο Βούδας και ο Ιησούς!Και αγάπη μόνο:)) Σε φιλώ και σ’ ευχαριστώ για τα πολύ εποικοδομητικά σου σχόλια!

 2. Γράφοντας σε μια φίλη, έπεσα στο παρακάτω κείμενο του Κρισναμούρτι:

  «…Το είδος της αγάπης που νιώθουμε τώρα είναι κάτι γεμάτο θλίψη· η αγάπη που ξέρουμε έχει θλίψη, πίκρα, απογοήτευση· ο πόνος αυτής της αγάπης είναι μαρτυρικός· μέσα της γνωρίζουμε το φόβο και την πικρία. Και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε απ’ αυτή την αγάπη, παρόλο που είναι μαρτύριο. Ο ανόητος κατηγορεί την αγάπη, χωρίς να κατανοεί την αιτία του πόνου· αν δεν γνωρίσεις τη σύγκρουσή της δεν υπάρχει η πέρα από τη λογική οδύνη. Αν δεν αποκτήσεις επίγνωση της πηγής τής σύγκρουσης, της αίσθησης του ανικανοποίητου, τότε η αγάπη φέρνει πόνο. Η αίσθηση του ανικανοποίητου είναι που φέρνει τον πόνο κι όχι η αγάπη. Είναι η αίσθηση του ανικανοποίητου κι όχι η αγάπη που δημιουργεί την εξάρτηση κι όλα τα θλιβερά ζητήματα που γεννιούνται μετά…».

  1. Καταπληκτικό!!!Η σύγκρουση που αναφέρεις προκαλείται από τις πεποιθήσεις μας. Όλοι έχουμε πεποιθήσεις. Το θέμα είναι να φροντίσουμε τόσο πολύ τον εαυτό μας, ώστε να γίνουν λειτουργικές κι όχι να παραμένουν (κάποιες από αυτές) δυσλειτουργικές. Οι πεποιθήσεις οι οποίες μας ωθούν σε σύγκρουση με τον εαυτό μας και εν συνεχεία με τους άλλους ανθρώπους, προέρχονται από τη μη γνώση του εαυτού. Η έλλειψη αυτογνωσίας οδηγεί τους ανθρώπους σε συναισθηματικούς χειρισμούς, κακοποίηση και παντελή έλλειψη επικοινωνίας με τον ίδιο τους τον εαυτό και με τον περίγυρο.Το χειρότερο είδος κακοποίησης του εαυτού μας είναι η αδιαλλαξία μας καθώς και η πεποίθηση ότι δεν αλλάζουμε. Τότε γινόμαστε «μάρτυρες» μιας ανύπαρκτης αγάπης η οποία αντί να μας πλημμυρίζει ευδαιμονία, πονάει, ζητάει υπεράνθρωπες θυσίες, μας γεμίζει πικρία και μας ωθεί στην προδοσία των πιο αγνών μας κινήτρων και συναισθημάτων. Ο άνθρωπος είναι φτιαγμένος για να αγαπάει, όχι για να φοβάται. Αυτός είναι ο δρόμος μας σ’ αυτή τη ζωή και προσωπικά αυτή είναι η δική μου μάχη εξέλιξης. Σε φιλώ και σ’ ευχαριστώ!

 3. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ για την ονομαστική σου γιορτή Φωτεινή μου, που έχεις και την τύχη να φέρεις ένα τόσο φωτεινό όνομα! 😀
  Όσο για την μελαγχολία, θυμήθηκα κάτι που είχα βρει το 2009 και νομίζω πως θα σου αρέσει!

  https://ainafetst.wordpress.com/2009/11/04/sunset/

  ΑΦιλάκια πάντα καρδιάς! ❤

  1. Σ’ ευχαριστώ πολύ αγαπημένη μου για τις ευχές σου!Φωτισμένο δρόμο να έχεις, ευδαιμονία κι αρμονική επέκταση σε όλα τα επίπεδα!Να χαίρεσαι την όμορφη οικογένειά σου! Τώρα θα διαβάσω και το άρθρο σου, είμαι σίγουρη ότι θα μου αρέσει:)) Σε φιλώ γλυκά!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s