Τέλειο…!


fokasΤι ωραία που είναι! Μετά από αρκετές μέρες… (εντάξει, ας είμαι ειλικρινής εβδομάδες!), είμαι και πάλι στην παραλία!*

Μ’ αρέσει να κάθομαι στην παραλία. Πάντα μ’ άρεσε! Δεν ξέρω γιατί. Ίσως γιατί πάντα όταν είμαι σε παραλία, μπορώ και σκέφτομαι. Ήσυχα!

Όσο κάθομαι συνειδητοποιώ ότι είναι τέλειο. Όλο αυτό το συναίσθημα. Να κάθεσαι στην παραλία και να απολαμβάνεις την ησυχία! Ή τουλάχιστον είναι τέλειο για ‘μένα…

Γιατί αυτό σκέφτομαι τώρα. Το ότι τελικά το «τέλειο» είναι η πλέον υποκειμενική λέξη που υφίσταται στον πλανήτη! Ο καθένας μας το χρησιμοποιεί εννοώντας το εντελώς διαφορετικά… Και αναρωτιέμαι, γιατί;

Καταλήγω στο γεγονός ότι είναι μάλλον θέμα οπτικής γωνίας (περίεργο!). Θέλω να πω ότι ο καθένας μας βλέπει διαφορετικά τα πράγματα. Αλλά αυτό το «αντικειμενικά τέλειο» που λένε όλοι ότι υπάρχει σε ένα σημείο; Που είναι; Και αν όντως υπάρχει, εγώ γιατί δεν το βλέπω;

Γιατί δεν το επέλεξα! Όταν ο «κόσμος», που σίγουρα με μισεί γιατί για χάρη της γνώμης του έχω κάνει πολλή υπομονή, αποφάσιζε το αντικειμενικά τέλειο δεν με ρώτησε. Και αυτό το ξέρουμε διότι αν με ρώταγε θα διαφωνούσα! Ας τα βάλουμε όμως σε μια σειρά τα πράγματα.

Το «αντικειμενικό» προσωπικά πιστεύω ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα στον πλανήτη, γιατί στην ουσία πρόκειται για το αποκορύφωμα του υποκειμενικού! (μεγάλη η ιστορία της λέξης). Κάτι που για εμένα είναι αντικειμενικά τέλειο, για κάποιον άλλον μπορεί να είναι εντελώς αδιάφορο! Το αντικειμενικά τέλειο, όπως και τόσα άλλα, είναι ακόμα μια κατάφωρη καταπίεση της κοινωνίας απέναντι στα μέλη της. Επειδή όλοι εμείς δώσαμε το δικαίωμα στην κοινή γνώμη να οδηγεί τις ζωές μας όπου θέλει εκείνη, κάνει κι αυτή κατάχρηση εξουσίας με αποτέλεσμα αυτό που καθημερινά συμβαίνει. Του δίνει και καταλαβαίνει!

Χρησιμοποιούμε όλοι το «σωστό» και το «τέλειο» με εντελώς διαφορετικές σημασίες. Σημασίες που διαφέρουν όχι μόνο όταν πρόκειται να συγκρίνουμε τις απόψεις δυο διαφορετικών ανθρώπων, αλλά ακόμα και όταν προσπαθούμε να συγκρίνουμε στιγμιαίες αποφάσεις του ίδιου ατόμου. Η σημασία που αποδίδει στη λέξη ο καθένας μας ξεχωριστά αλλάζει. Όσο αλλάζουμε εμείς, αλλάζει και το «τέλειο» μας. Είναι επειδή και το «τέλειο» μια γραμμή είναι. Τίποτα παραπάνω. Ορίζουμε όλοι ένα σημείο που το αποκαλούμε «όριο». Όσα πράγματα και συνήθειες βρίσκονται μέσα σ’ αυτό το όριο ή έστω ακριβώς πάνω του, μπορούμε να τα ανεχτούμε. Και αυτό είναιτο τέλειο!

Αν ήταν ένας κύκλος, το τέλειο είναι το εσωτερικό του. Ενώ ότι βρίσκεται έξω από τον κύκλο είναι τα χαρακτηριστικά που δεν μπορούμε ή δεν αντέχουμε να ανεχτούμε στη ζωή μας. Και έτσι στην επιθυμία μας να τα αποφύγουμε, βαφτίζουμε οτιδήποτε έχει έστω και ένα από αυτά τα «αρνητικά» (κατ’ εμάς) χαρακτηριστικά «ελαττωματικό». Και έτσι δημιουργούμε το τέλειο. Μόνοι μας. Δεν ζητάμε την βοήθεια της κοινής γνώμης. Κι αυτό είναι ίσως το πιο περίεργο από όλα. Ενώ το φτιάχνουμε ολομόναχοι για να μας ταιριάζει, μετά αρχίζουμε το κόψε-ράψε στα μέτρα της κοινωνίας. Τι να πεις; Φτου να μη μας ματιάσω!

Η κοινωνία φταίει για όλα! (κλασικά! όχι παιδιά, δεν μισώ την κοινωνία! ίσα ίσα αναγνωρίζω την αξία της αλλά δεν μπορώ να καταπιέσω την ανάγκη μου να κρίνω αρνητικά τα ελαττώματα της!) Υποτίθεται ότι ζούμε ως είδος σε κοινωνικά σύνολα για να μπορούμε να είμαστε όλοι πιο ευτυχισμένοι. Για να είμαστε κοντά σε άλλους ανθρώπους, να έχουμε φίλους, να είμαστε πιο προστατευμένοι, να νιώθουμε ελεύθεροι. Με τη διαφορά που όλοι καταπιεζόμαστε! Άρα στην ουσία, μια τρύπα στο νερό κάναμε! Άσχετα που το θεωρούμε παγκοσμίως κατόρθωμα και το πενευόμαστε κιόλας! Κατά βάθος όλοι μας κάνουμε πράγματα μόνο και μόνο επειδή είναι κοινωνικά αποδεκτά ή ακόμα χειρότερα «must». Και κάπως έτσι βρισκόμαστε σε ένα ατελείωτο κοινωνικό γαϊτανάκι, όπου ο καθένας μας δεν κάνει αυτά που θέλει**, μην τυχόν και δεν τα εγκρίνει ο διπλανός του! Και κάπως έτσι, ακόμα και να έχουμε βρει το τέλειο για εμάς, το απορρίπτουμε!? Γιατί; Επειδή δεν συμβαδίζει με το «τέλειο» που έφτιαξαν χωρίς καν να μας ρωτήσουν;

Ακόμα ένα θέμα βέβαια είναι το γεγονός ότι το «τέλειο» δεν είναι κάτι σταθερό! Ακριβώς επειδή αλλάζουμε όλοι μας και σίγουρα κερδίζουμε πράγματα καθημερινά μέσα από τις συναναστροφές μας με τους άλλους ανθρώπους, συνήθως αλλάζουμε γνώμη και για το «τέλειο». Άλλωστε σε κάθε φάση της ζωής μας, ανάλογα με τις ανάγκες μας προσαρμόζουμε και τις επιθυμίες μας. Και η εικόνα που έχουμε για την τελειότητα ακολουθεί. Από τη στιγμή που γεμίζουμε τον κύκλο μας με όλα όσα θέλουμε και μπορούμε να ανεχτούμε, κάθε φορά που συνειδητοποιούμε ότι τελικά είμαστε σε θέση να τα καταφέρουμε με πολύ περισσότερα πράγματα από όσο νομίζαμε, νιώθουμε και την ανάγκη να «μεγαλώσουμε» λιγάκι τον κύκλο μας. Δεν είναι κακό. Απλά είναι επειδή μαθαίνουμε όλοι με την πάροδο του χρόνου να διαχειριζόμαστε πράγματα που κάποτε λέγαμε «εγώ; Ποτέ!». Και όπως έχω ξαναπεί, αυτό το «ποτέ» τιμωρείται. Κάθε φορά που επεκτείνουμε τα όρια του κύκλου μας, απλά ήρθε η ώρα να το λουστούμε! (true story!)

Επομένως το τέλειο πέρα από το γεγονός ότι είναι η πιο υποκειμενική λέξη στον κόσμο είναι και η λέξη με τα περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα που υπάρχει! Ακόμα και όταν την λέει ο ίδιος άνθρωπος, έχει κάτι διαφορετικό στο μυαλό του από την προηγούμενη φορά. Όσο για το «αντικειμενικά» που καμιά φορά συνοδεύει και το τέλειο, μεγάλη ιστορία, που θα αναλυθεί προσεχώς, το υπόσχομαι! Πάντως «αντικειμενικά τέλειο» σε σετάκι δεν υπάρχει. Μην ακούς κανέναν! Ο καθένας έχει το δικαίωμα να θεωρεί τέλειο ό,τι θέλει και δεν είναι υποχρεωμένος να καταπιέζεται από την κοινωνία!

Άσε που πέρασε κι ώρα και νομίζω είναι και καιρός τα μαζεύουμε! Μας βαρέθηκε η παραλία! 🙂 Όχι εντάξει. Απλά δυστυχώς έχουμε και δουλειές, που θα θέλαμε να μην κάνουμε αλλά… (και λέω δυστυχώς γιατί το ιδανικό καλοκαίρι θα ήταν ήλιος-ξάπλα-θάλασσα, μόνο που για να το πετύχεις θέλεις πολύ ελεύθερο χρόνο, για να έχεις και καλή διάθεση!).

Το θετικό βέβαια είναι ότι εδώ και ώρα ζω το τέλειο! Ή μάλλον, το δικό μου τέλειο. Είμαι καλά και υγιείς, στην παραλία, σκέφτομαι και γράφω! Για εμένα είναι τέλειο! (και φαντάζομαι η γνώμη μου αυτή ταυτίζεται με την άποψη κόσμου και κοσμάκη!!)

Καλή συνέχεια στις διακοπές σας!

Χαιρετίσματα από την παραλία του Αγίου Φωκά στην Κω! (είναι αυτή που φαίνεται στην εικόνα)

Α.Γ.

Το είδαμε εδώ: Τρίχες Κατσαρές!Για να μην ξεχνάμε να σκεφτόμαστε και να προβληματιζόμαστε!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s