Λακωνισμός, η υπέρτατη αρετή


[…]Με τον όρο λακωνισμό εννοούμε την ικανότητα έκφρασης ενός ατόμου με μεστότητα, περιεκτικότητα και συντομία. Το άτομο δηλαδή που υιοθετεί και εφαρμόζει στον λόγο του το λακωνισμό έχει τη δυνατότητα να εκφράζεται με ακρίβεια, βοηθώντας τον δέκτη των λόγων του να κατανοήσει πλήρως το βαθύτερο νόημα των μηνυμάτων του. Η ικανότητα να εκφράζεται κάποιος εύστοχα και απλά δηλώνει σπουδαία πνευματική καλλιέργεια, καλή γνώση της γλώσσας που χρησιμοποιεί αλλά λιτότητα και ουσία, τόσο στον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται, όσο και στον τρόπο με τον οποίο ζει. Για το λόγο αυτό άλλωστε, αρκετοί υποστηρίζουν ότι ο λακωνισμός είναι και αντίληψη ζωής.

Όπως γνωρίζουμε από διάφορα ιστορικά δεδομένα οι Σπαρτιάτες ήταν αυτοί που καθιέρωσαν την σύντομη, μεστή και περιεκτική ομιλία, η οποία ήταν απόρροια του γενικότερου τρόπου ζωής τους, που υπήρξε από κάθε άποψη λιτός. Το μέτρο, όμως, ήταν χαρακτηριστικότατο γνώρισμα όλων των αρχαίων Ελλήνων, και στη ζωή τους και στην έκφρασή τους, ενώ είναι αδιαμφισβήτητο στοιχείο ότι η Ελληνική γλώσσα ήταν και είναι μία από τις πιο πλούσιες, μεστές, ακριβής γλώσσες, αφού για κάθε νόημα και συναίσθημα υπάρχει μια ξεχωριστή, ιδιαίτερη και συγκεκριμένη λέξη.

Όσο για την αξία του λακωνισμού, αυτή έγκειται πρώτα απ’ όλα στην κατανόηση του λόγου. Ο άνθρωπος εισάγεται κατευθείαν στην ουσία των νοημάτων και λόγω της διαλεκτικής σχέσης λόγου-πνεύματος, μαθαίνει να σκέφτεται καλύτερα. Αποτέλεσμα είναι η όξυνση της κριτικής ικανότητας, η γόνιμη αμφιβολία, η ορθότερη αμφισβήτηση με προβολή θετικών αντιπροτάσεων και μια γενικότερη πνευματική εγρήγορση που είναι ίσως και το πιο σημαντικό απ’ όλα. Χάρη στην πνευματική εγρήγορση το άτομο επεξεργάζεται και κρίνει το υλικό με το οποίο ασταμάτητα βομβαρδίζεται καθημερινά από τα ΜΜΕ, ώστε να διαμορφώνει μία πιο συγκροτημένη εικόνα και άποψη για τα πράγματα χωρίς να μετατρέπεται σε φερέφωνο επιτήδειων, που επιχειρούν συστηματικά την πνευματική υποδούλωση για να κυριαρχήσουν.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω ο τρόπος ομιλίας των ατόμων που υιοθετούν τις αξιώσεις του λακωνισμού είναι απλός και μεστός. Αυτό υποδηλώνει ότι το ίδιο ώριμη, ουσιαστική και μεστή είναι και η σκέψη των ατόμων αυτών, ενώ παράλληλα όλες τους οι δραστηριότητες διέπονται από έλλειψη υπερβολής και κάθε περιττού στοιχείου. Ο λακωνισμός δηλαδή, θα λέγαμε ότι διακρίνει άτομα που εκτιμούν και ασπάζονται ηθικές αρετές όπως η ειλικρίνεια και ο σεβασμός των άλλων, αρετές που τείνουν να εξαφανιστούν μέσα στα σημερινά κοινωνικά δεδομένα, όπου κυριαρχεί η πνευματική αλλοτρίωση, η εκμετάλλευση, η υποκρισία, η δολιότητα. Είναι λυπηρό πραγματικά ότι ο σημερινός άνθρωπος ενδιαφέρεται μόνο για τις υλικές απολαύσεις, το άγριο και ανήλεο κυνήγι του χρήματος, το οποίο πολλές φορές γίνεται εις βάρος των συνανθρώπων μας και έχει χάσει κάθε σοβαρότητα και επαφή με υψηλές αξίες και αρχές. Αντίθετα, η αυτοπειθαρχία και η λιτότητα που εκφράζονται με το λακωνισμό, μπορούν να προφυλάξουν τον σύγχρονο άνθρωπο απέναντι στον ηθικό αμοραλισμό οδηγώντας τον σ’ έναν ειλικρινή διάλογο με τον εαυτό του και τους άλλους, σε μια γνήσια ενδοσκόπηση, ώστε να είναι σε θέση να πλησιάσει την αυτογνωσία και να κατακτήσει την ηθική του ελευθερία.

Τα οφέλη από την εφαρμογή των επιταγών του λακωνισμού δεν περιορίζονται μόνο στο άτομο αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, μιας και το κάθε άτομο δεν είναι παρά μία ψηφίδα, ένα πολύ μικρό κομμάτι στο μεγάλο ψηφιδωτό της κοινωνίας. Έτσι, ο μεστός και περιεκτικός λόγος, που γίνεται ευκολότερα κατανοητός, διευκολύνει την επικοινωνία και καλλιεργεί τη συνεργασία και την αλληλεγγύη σε κάθε επίπεδο, στοιχεία που σήμερα σπανίζουν εξ’ αιτίας της άκρως ωφελιμιστικής εποχής μας η οποία έχει εδραιώσει σε γερά, όπως διαπιστώνεται, θεμέλια τον ανταγωνισμό, το μίσος για την επιτυχία του άλλου και την πλέον συνηθισμένη ατομιστική συμπεριφορά.[…]

 Τοπική εφημερίδα της Καβάλας «Χρονόμετρο» την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2006 ¨Με τη ματιά ενός φοιτητή», Ηρακλής Λαμπαδαρίου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s